Echipamente periferice

                                          
Echipamentele periferice asigura comunicarea dintre om si masina la intrarea si iesirea informatiilor din unitatea centrala si stocarea unui volum important de date care pot fi reutilizate ulterior.Deasemeni echipamentele periferice asigura comunicatiile cu alte retele de calculatoare,Internet.Ele pot fi clasificate:
-        periferice de intrare (tastatura,scaner-ul, microfoane,mouse-ul)
-        periferice de iesire (monitorul,imprimanta,boxele )
-        periferice de intrare/iesire (unitatea hard disc,unitatea floppy disc, unitatea CD-ROM)
-        periferice de comunicatie

Tastatura – este principalul echipament periferic de introducere a datelor in calculator. Din punct de vedere functional aceasta are o activitate care se bazeaza pe interpretarea unor semnale electrice.
Tastaturile calculatoarelor personale pot fi impartite in patru mari categorii:
-        tastaturi standard
-        tastaturi ergonomice
-        tastaturi fara fir
-        tastaturi speciale
Mouse-ul –este alcatuit dintr-o carcasa de plastic prevazuta cu 2 sau 3 butoane, 1 bila cauciucata ce transmite sistemului miscarile
efectuate, un cablu de conectare la sistem si un conector de interfata.
Mouse-ul poate fi:
-        mecanic
-        optic
-        optico-mecanic

Monitorul –este principalul dispozitiv periferic de iesire ce permite afisarea de o maniera temporara a informatiilor aflate in calculator.
Este alcatuit din doua elemente principale:
-        dispozitivul de afisare
-        placa video
Imprimanta – este un echipament periferic de iesire ce permite editarea pe hirtie a rezultatelor unei prelucrari intr-o forma vizibila omului.
Imprimantele se pot clasifica in mai multe clase:
-        imprimante orientate pe caracter
-        imprimante orientate pe rand
-        imprimante orientate pe pagina
Scanner-ul - este un dispozitiv care poate prelua textele sau imaginile tipărite pe hîrtie,transformîndu-le într-un format prelucrabil,cu ajutorul unei aplicații speciale.Practic scannerul digitizează imaginea,adică o transformă într-o colecție rectangulară de puncte colorate reprezentînd,cu aproximație,imaginea copiată.

Boxele – sau difuzoarele,sunt un echipament care se pot conecta la dispozitivele care pot reda conținut audio,cum ar fi calculatorul personal.Ele pot fi active(nu au nevoie de amplificator) sau pasivă.
Web camera-are aspectul unui aparat de fotografiat clasic.Obiectivul aparatului proiectează imaginea pe un plan CCD care sesizează intensitațile luminoase reflectate și convertesc semnalul receptat în coduri digitizate,pe care le stochează în memoria aparatului.Imaginile astfel obținute pot fi ulterior descărcate pe hard discul calculatorului,în vederea prelucrării și imprimării.
Microfonul-este folosit pentru a înregistra diverse sunete pe calculator,conectat la placa de sunet.Este utilizat în telefonia prin Internet și la introducerea verbală a comenzilor
Videoproiector - care preia imaginile ce s-ar afisa pe monitor si le proiecteaza pe un ecran.








Комментариев нет:

Отправить комментарий